Majas Verden

Kort fakta om Tamrotter/Rattus Norvegicus.

Levetid: Tamrotter bliver i gennemsnit 1½-2 år gamle (De kan blive helt op til 3 år)

Hunrotter: 
Normalvægt imellem 250-350 gram. (Rotter er fuldt udvokset i 6 mdr alderen)
Hunrotter siges at være en del mere aktive end hanrotter.
Hunrotter er i løbetid hver 4-6. dag. Under løbetid er det meget normalt at hunnerne kan finde på at parre hinanden.
Hunrotter bør min. sættes i avl når de er imellem 6-10 mdr. gammel og bør MAX få to-tre kuld i sin levetid.

O.B.S. 
Der kræves meget viden, hvis man vil kaste sig ud i avl. Og dette bør derfor GRUNDIGT overvejes. Avl er ikke noget man bør begive sig ud i, før man har den absolutte fornødne viden!!! Der ligger meget til grund for dette. Opdrættere bør kende deres rotters linier igennem flere generationer, for at undgå arvelige sygdomme og/eller aggression. Hold Jer fra det, med mindre i ved hvad I gør.
Hvis I alligevel beslutter Jer for at få et enkelt "hygge kuld" sørg da for at gøre det i samråd med en dygtig avler. Og jeg anbefaler stærkt at det bliver på rotter med gode informative stamtavler, så man ved hvad man har at arbejde med.

Hanrotter:
Normalvægt imellem: 400-600 gram. (Rotter er fuldt udvokset i 6 mdr alderen)
Hanrotter siges at være mere dovne og kælne end hunrotter
Hanrotter har store testikler og har i modsætning til de fleste andre hankøn i dyreverdenen (pattedyr) IKKE brystvorter.
Man bør absolut ikke avle på en han under 1 år. 
Dette er for at undgå aggression i linien (aggression kan være arvelig) Aggression viser sig som regel indenfor rottens første leveår.

Tamrotter er flokdyr og holdes derfor absolut min. 2 af gangen af samme køn. De trives bedst i grupper. 
En "alene-rotte", er ikke en glad rotte. Du vil aldrig kunne erstatte en anden rottes selskab.


Tamrotter, skal ikke leve i terrarier. De elsker at kravle og derfor er et tremmebur klart at foretrække. 
Endvidere må du aldrig holde tamrotter på spåner/savsmuld. Ideel strøelse til tamrotter er Hemp og Bøgeflis og kan købes i mange dyrhandlere. I nødstifælde kan der med fordel benyttes aviser, såfremt rotterne ikke spiser af disse.
Tamrotter skal udelukkende have foder specielt til rotter, da de har svært ved at fordøje de kanin piller som oftest er at finde i alm. gnaverblandinger. Dog mangler der tit protein i de blandinger vi har i Danmark. Derfor kan det stærkt anbefales at tilføre kattetørkost til foderet. Jeg selv blander fuldkorns pasta (skruer) Kattepiller, en smule hundepiller, cornflakes (uden sukker) og havregryn i. 


Tamrotter er nogle dovne væsener og sover mange af døgnets 24 timer. Rotter er mest aktive i nattetimerne. Man kan dog sagtens vænne sine rotter til at vågne op, når man kommer fra skole/arbejde.
Rotter er et godt kæledyr til familier og sammenlignes ofte med hunde, da de dels har en kæmpe forkærlighed for mad, men også pga. deres store intelligens. Du kan træne din rotte til at lære forskellige tricks, med en god portion tålmodighed og en masse godbidder ;) Der findes mange eksempler på Youtube.



Løft ALDRIG en tamrotte i halen. Halen fungerer udelukkende som et balanceredskab og til at regulere temperature for rotten. 
Halen er en forlængelse af rottens rygrad, så ved løft i halen, kan man risikere at brække ryggen på sin lille ven.
Løft rotten under kroppen, som man løfter diverse andre gnavere. 
Et godt tip til at se om man løfter rotten behageligt, er ved at kigge på halen. Føler rotten sig usikker vil halen rotere, som en helikopter propel, for at "finde" og opretholde balancen. Er rotten tryg er halen i ro.


Rotter uden hale (Manx) er en genetisk fejl.
Rotter født uden hale, kan leve et ganske fint og almindelig liv, uden Deres hale, men man bør ikke støtte avl på Manx, da dette ER og BLIVER et handicap for rotten. Hvis du falder for en lille dejlig haleløs ven, så HUSK at undersøge avlers mening omkring Manx, så du ikke risikerer at støtte avl af dette handicap. 
Jeg siger ikke at man ikke bør købe en haleløs rotte, da de som sagt kan leve et ganske fint og dejligt liv, men blot at man skal være opmærksom på avlers intentioner. Som I al anden avl, findes der desværre også "hovedløs" avl indenfor tamrotter. 
Manx rotters levetid er tit under gennemsnittet af en rottes generelle levealder.
Der ses også helbredsmæssige problemer. Gerne i form af skæv ryg og generelle rygproblemer. Som tidligere nævnt er halen en forlængelse af rygraden. Ved Manx mangler halen og rygsøjlen er kortere sammenlignet med en alm. rottes. 
Endvidere bruger rotter deres haler til at regulere temperature med og en Manx rotte vil have vanskelligheder ved dette. 
Jeg har selv haft fornøjelsen af at møde et par Manx rotter. Dejlige tøser, men begge syntes at have et problem med at afstands bedømme. Jeg  ved ikke om dette skyldtes deres handicap som Manx rotter eller ej. Dette var blot en konstatering om de to jeg selv har mødt.
Vær ligeledes opmærksom på at Manx kan arves. Avl derfor ALDRIG på en Manx af hensyn til rottens helbred. Dels KAN den overføre genet til sine unger, men man skal også huske at rotten bruger sin hale til at holde sig, under fødsel. Under fødsel er bækkenet derfor ikke understøttet og dette kan skabe svære fødselskomplikationer og mulig død til følge. Det ville derfor være direkte farligt for din rotte at få et kuld. Sæt aldrig din rottes liv på spil, heller ikke for at opnå en ønsket farve og/eller variant.
Ved avl på Manx rotter er der endvidere en øget dødelighed i kuldet. Mange unger fødes misdannet og der er en del tilfælde med unger som fødes uden anus og faktisk æder sig selv ihjel, så at sige.

En tamrotte kan være ligeså skøn og dejlig og blive super tam, hvad enten den kommer fra opdrætter, foderavler eller dyrehandler. Jeg er dog af den klare overbevisning at man ALTID bør købe sine kæledyr hos en opdrætter. Disse har "specialiseret" sig indenfor deres type dyr og ved hvad de taler om og har med at gøre. 
Hos dyrhandler og foderavler, er der ofte tale om indavl, (i nogle tilfælde) dårlige vilkår (Bur/bundstrø samt foder) og unger der selv får unger. Endvidere risikere du at komme hjem med en drægtig rotte. Her kendes desværre heller ikke til rotternes linier, så aggressivitet samt arvelige sygdomme forekommere oftere, end hos en erfaren og dygtig opdrætter. 
Det er vigtigt at være opmærksom på at der desværre tit kan forekomme luftvejs sygdomme i en dyrhandler. Jeg kan ikke uddybe dette, da jeg ikke har den fornødne viden. Men specielt nogle sygdomme kan slå en hel rottebestand ihjel, selvom du ikke har rørt en rotte, men blot været i butikken med sygdom. Besøger du en dyrhandler med rotter, vent da helst ca. 4 timer, før du tager hjem til egne og/eller andres rotter (Dette er generelt en god regel) Husk at vaske dig og skifte tøj, før du har kontakt med dine rotter igen.


Der findes ikke racer indenfor arten tamrotter.
 Alle tamrotter er af arten: Rattus Norvegicus. 
Derimod kan tamrotter findes i mange forskellige farver, aftegninger, pels- og øretyper. 
Herunder er der en oversigt over de forskellige varianter/aftegninger. 
Varianterne er designet og lavet af Glennie (Catos little Rattery) 
Alle rettigheder til disse flotte tegninger, tilhører Glennie.
Mange tak fordi du har givet mig dem, så jeg kan vise dem på min side Glennie :)


Jeg vil ikke komme ind på noget specifikt om genetik, farver m.m. da jeg ikke har tilstrækkelig viden om dette til at kunne lære fra mig endnu. 
Jeg er ved at lære genetik, udelukkende af egen interesse herfor.
 Tegningerne er at finde på min hjemmeside, da jeg selv finder dette interessant og så man måske kan se på disse tegninger og sammenligne med sine egne rotter, så man ved hvad deres varianter/aftegninger kaldes. 
Under LINKS, kan du finde gode genetik sider, som kommer med fornuftige, dybdegående forklaringer indenfor genetik hos tamrotten. 
God ting at vide: 
Fænotype = Sådan ser rotten faktisk ud (Udseende på rotten)
Genotype = Disse gener er at finde i rotten. Og danner baggrund for rottens fænotype. (En del af rottens DNA)

O.B.S.
  • Det skal lige siges at f.eks. Headspot ikke er en decideret aftegning. Den kan forekomme på alle aftegninger og den er derfor afbilledet her, så man kan se hvorledes en sådan ser ud. Headspot skrives derfor heller ikke i Genotypen.


  • - Det samme gør sig gældende for "Mismarked" Mismarked betyder i virkeligheden at aftegningen afviger fra normalen/standarten. Det er derfor en "skønheds fejl" ;) og kan forekomme på alle aftegninger og ikke blot på Hooded.

  • Endvidere er det vigtigt at understrege at følgende er FARVER og IKKE aftegninger som sådan. 
Det drejer sig om: følgende:
 Black Eyed White (BEW), Black Eyed Siamesse (BES), Siamesse, Black Eyed Himalaya (BEH) og Himalaya. 

Baldie

Picture

Berkshire, American

Picture

BEW (Black eyed White)

Picture

Black Eyed Siamese

Picture

Capped

Picture

Capstribed

Picture

Downunder Berkshire

Picture

Downunder Variegated

Picture

Downunder Variegated m headspot

Picture

Headspot

Picture

Hooded

Picture

Husky, Banded

Picture

Irish, English

Picture

Mismarked Hooded

Picture

Mismarked Hooded2

Picture

PEW (Pink Eyed White)

Picture

Siamese

Picture

Split Capstribed

Picture

Van

Picture

Variegated

Picture

Variegated m Blaze

Picture

Bareback

Picture

Berkshire, European

Picture

Black Eyed Himalaya

Picture

Blazed

Picture

Capped Notch

Picture

Dalmatian

Picture

Downunder Hooded

Picture

Essex

Picture

Downunder Variegated m blaze

Picture

Himalaya

Picture

Husky, Berkshire

Picture

Irish, American

Picture

Masked

Picture

Mismarked Hooded1

Picture

Patched

Picture

Self

Picture

Split Capped

Picture

Turpin

Picture

Varieberk

Picture

Variegated m Headspot

Picture

Variegated DU Spotted

Picture

Tilbage